Asides

Påskdraget 2021

I årets upplaga av Påskdraget – det allra första spelades den 12 april 2020 – segrade Peter Svensson! efter att ha öppnat med 6 raka och klar seger redan inför slutronden och mötet med Storbonden från Ås, Janne Hanning.

I ett om möjligt tidigt och yrvaket segerrus passade Janne på och lurade Peter på poängen men segern var redan glasklar. På andraplats Sven-Olof Andersson och på tredje Bo Wik, Schack 88, båda 5 poäng.

Årets tävling som spelades i måndags samlade 13 deltagare varav 7 från ÖSS och 6 från Schack 88. Spelformen i årets upplaga var 5 min. + 3 sek./drag.

Också i Norrköping spelades för andra året en påsktävling online. Påskturneringen där segern gick till Bengt Lindberg, Växjö SK på 9½ p. (av 10). Av Länsspelare blev Adrian Bohman Karlholm med 6 poäng (nu bosatt i Halmstad) bäst placerad med en 20:e plats. Ulf Persson som tidigare vart medlem i Östersunds SS uppnådde även han 6 poäng. En stark prestation noterar vi även för Andreas Nordman, Östersunds SS som med 4,5 poäng uppnådde en prestationsrating på 1963.

 

Påskdraget 2021              Påskturneringen i Norrköping

 

 

 

Klubbkampen

I den andra upplagan av Klubbkampen tog Östersunds SS ledningen direkt från start, en ledning som höll första kvarten men om inledningen var ”upp som en sol” var fortsättningen ”ner som en pannkaka”. Motståndet var inte oövervinneligt men tillräckligt för en rejäl slagsida.

Vinsten och segerpremien gick till arrangörsklubben Gnarps SK anförda av Emanuel Sundin och klubbkamraterna Emil Morelius, Alfred Jonsson, Christer Thörnros, Ulf Norell och Thommy Sundin.

Gnarps SK vann på 112 poäng, på andraplats Gävle Schackallians, 92 p. och på tredje Fagervik-Sundsvall, 87 p. Bästa Jämt-klubb var Schack 88, Hammerdal där Jesper Rhodin! svarade för en stark prestation med hela 7 raka vinster. Övriga i Schack 88: Peter Svensson, Bo Wik, Fredrik Blixt, Sune Zackrisson, Jonas Wik, Marie Henriksson och René Schiller.

Nästkommande upplaga av Klubbkampen spelas tisdag den 20 april.

 

Klubbkampen II

 

 

 

Finnkampen

Det blev svensk seger i finnkampen med 411 – 401 i lördagens lagmatch över internet. Det svenska laget anförda av Harald Etuna (Harald Lögdahl i Eskilstuna) tog en tidig ledning, en ledning som höll hela vägen till målgång efter 3 timmars spel.

Bland starkt bidragande toppspelare med norrländsk anknytning Adrian Söderström, Sundsvall, Patrik Eckeskog, Sollefteå, Peter Olsson, Ö-vik och Fredrik Lindgren, Umeå.

I det svenska laget ingick även ett antal länsspelare som Bo Wik, poängbäst med en 28:e plats (av 247 svenska spelare). Bo Wik tog hela 17 poäng (en ifrån topp 20!). Deltog gjorde även Peter Svensson, Berndt Westerlund och Sven-Olof Andersson samt Ulf Persson, numera i Jönköping och Adrian Bohman Karlholm nu med bostad i Halmstad.

I lagmatchen under 1600 vann Finland med 406 – 383, här var René Shiller, Hammerdal delad poängbäst i det svenska laget med 26 poäng. Deltog gjorde dessutom Fredrik Blixt, Jonas Wik, båda Hammerdal och Andreas Nordman, Östersund.

 

Finland vs Sweden A lagmatchen, över 1600        Finland vs Sweden B lagmatchen, under 1600

 

 

 

Marsblixten

Det blev en kort återhämtning för Peter Svensson efter fjärdeplatsen i JHSF Classic. En helgvila som gjorde gott med seger i Marsblixten arrangerad av Schack 88.

 

Peter Svensson, Schack 88 vann på 6½ (av 7), enda poängsläppet kom i mötet med Bengt Öberg men i övrigt ett problemfritt staketspikande. På andraplats Axel Jönsson! och trea Bo Wik.

Högintressant i tävlingen var Axel Jönsson!, Östersundare som med ett rankingtal lite över 2000- strecket här gjorde sin allra första start i en länstävling, på internet såväl som i närschacksammanhang..

Lite anmärkningsvärt men inte desto mindre roligt och med förhoppning om på återseende i fler sammanhang framöver. Kanske redan i klubbkampen på måndag..!?.

I klubbkampen som arrangeras av Gnarps SK är klubbar i södra norrland inbjudna att delta, i skrivande stund endast 6 klubbar men kanske det kan tillkomma någon ytterligare till nästa upplaga om preliminärt en månad framöver.

 

Schack 88:s Marsblixt

Klubbkampen på måndag den 22/3, start 18:30

 

 

 

JHSF Classic 2021 till Anders Nylén!

I den fem veckor långa turneringen med den lite ovanliga men lagom tilltagna betänketiden 30 min + 5 sek/drag gick slutsegern till Anders Nylén som övertygade stort och vann samtliga 5 ronder.

Partiställning: Anders Nylén vs Peter Svensson

Anders Nylén med hemvist i Edsåsdalen utmanades i tur och ordning av Sam Svalander Östersund, Marcus Weinemacher, Lillhärdal, Berndt Westerlund, Östersund, Peter Svensson, Hammerdal och i slutronden av Taher Ahmadi, Östersund.

På andraplats kom slutligen Berndt Westerlund och på tredje Bengt Öberg, båda 3½p.

I diagramställningen till vänster har Anders som vit ett gyllene läge i mötet med vår regerande distriktsmästare Peter Svensson, ett läge som förvaltades på bästa sätt genom 35, La2 + Kf8 följt av 36, d5!.

Turneringen som kom till efter önskemål från några för oss i distriktet nya spelare lockade 15 deltagare till start däribland nämnda Sam Svalander och Marcus Weinemacher men också Robert Giden! från Washington med rötterna i Brunflo,  Jens Svelander och därtill David Fellgård, båda Östersund.

Intressant i sammanhanget är just ni många nya som spelat med oss på Lichess under säsongen, så här långt 12 spelare. Ett stort tack till er med förhoppning om ett givande utbyte även framgent.

JHSF Classic 2021

 

 

 

JH Queen Tour till Peter Svensson!

Det blev precis som i den tidigare upplagan King Tour Peter Svensson! till vardags i Schack 88 Hammerdal som tog hand om slutsegern även i Jämt-Härja Queen Tour.

Peter la grunden för slutsegern redan i delomgång 1 där schackvarianten Three Check stod på programmet. En av de schackvarianter på Lichess där det gäller att sätta motståndarens kung schack tre gånger.

Om Peter till fullo behärskade tekniken i Three Check så var Bo Wik anföraren i de två återstående schackvarianterna Atomic och Horde. Den förstnämnda så komplicerad att många inte vågade sig på utmaningen, den andra betydligt enklare där det som vit gällde att med 36 bönder forcera fram en vinst med bondedrag mot motståndarens vanliga svarta schackpjäser.

Peter vann turneringen på totalt 8 poäng före klubbkamraterna i Schack 88, Bo Wik med 7 poäng och på tredjeplats Sune Zackrisson med 6. De två bästa av de tre deltävlingarna sammanräknades.

 

Slutsammanställningen:  Jämt-Härja Queen Tour 2021

Deltävling 1 Three Check,    deltävling 2 Atomic,    deltävling 3 Horde

 

 

 

JHSF Classic

I Långpartiturneringen JHSF Classic bjöd toppmötet Anders Nylén – Berndt Westerlund på turneringens hittills mest eleganta slutspel.

Partiet: Anders Nylén vs Berndt Westerlund

Anders Nylén i vitt startade uppvisningen med Sxh6+ Kh7, Sg4!! De6, Dh3 +  Kg8, Sh6+ Kh7, Sf5+  Kg8, Txg7+ LxTg7, följt av Tg1 Df6 och TxLg7+ DxTg7 och därefter den eleganta springarmatten Se7 ++.

För vinstpoäng i övrigt svarade vår regerande distriktsmästare Peter Svensson, Taher Ahmadi, Bengt Öberg, Sverre Sverkmo, Jesper Rhodin och Robert Giden.

I turneringen som nu är framme vid torsdagens rond 4 har Anders Nylén från Edsåsdalen ledningen på maximala 3 poäng, halvpoängen före Peter Svensson.

Strax där bakom Taher Ahmadi, Berndt Westerlund och Bengt Öberg med 2 poäng vardera. 

 

JHSF Classic 2021

 

 

 

Åre & Fjällängen vidare

I turneringen Yes2Chess har Åre skolas SK gått vidare från gruppspelet efter tre raka segrar (av 3) mot Söras Kungar vid Söraskolan i Åkersberga, Chimchar vid Torsångs skola i Borlänge och en avslutande seger med 13-7 i mötet med Kings & Queens vid Gustaviskolan i Göteborg.

I Åre skolas lågstadielag har så här långt deltagit Inez Karlsson, Lisa Lindblom, Tristan Tveit, Sixten Myhr och Lukas Lindblom. Liam Lundqvist, Arvid Hemmingsson, My Bergman, Oskar Mayer, Ebbe Jigstedt samt Maja Håkansta.

I mellanstadieklassen, Schack56an gick även Fjällängsskolans 5:or från Östersund vidare efter att ha kommit på en tredjeplats. En tredjeplats som räckte tack vare höga partipoäng.

I Fjällängsskolans lag ledda av Tim Renholm har så här långt spelat:  Arvid Grahn, Elias Lander, Cajsa Ljungdahl, Vilma Pottinen, Lamiek Amanuel och Jill Hamner.

Slutspelsomgångarna startar vecka 9 för lågstadiet och redan nu under vecka 8 spelas första slutspelsomgång för mellanstadiet, Schack56an där Pepes Fläskpaddsgang står för motståndet.

 

Tabeller Gruppspelet:    Grupp 13 i lågstadieklassen    –    Grupp 14 i Schack56an

Slutspel omgång 1:         Lågstadieklassen    –    Schack56an

https://yes2chess.se/  –   https://yes2chess.se/regler

 

 

 

JHSF Classic

Till den andra ronden av den pågående classic-turneringen klev hela 7 nytillkomna spelare in i handlingen. De var Andreas Nordman och Jens Svelander, båda Östersund, Sverre Sverkmo från Namndalseid söder om Namsos, Wilhelm Moänge till vardags i Stamgärde SSK i Undersåker samt en trio Hammerdalingar i Jesper Rhodin, Sune Zackrisson och vår regerande distriktsmästare Peter Svensson.

För vinster i den andra ronden svarade David Fellgård, Anders Nylén, Berndt Westerlund, Andreas Nordman, Peter Svensson, Sune Zackrisson och Bengt Öberg.

I ledning alltjämt Anders Nylén och Berndt Westerlund tätt följda av Andreas Nordman, Sune Zackrisson och Peter Svensson som alla ligger halvpoängen efter.

Nästa rond spelas redan nu på torsdag. Nästa turnering startar redan i morron måndag och är JHSF Queen Tour, en tävling i tre deltävlingar där de två bästa av tre sammanräknas.

 

JHSF Classic 2021

 

 

 

Februariblixten

I måndagens februariblixt gick segern lite otippat men välförtjänt till Bo Sundell som nu för första gången tog steget upp på första plats i en Lichess-tävling över nätet.

Arkivbild: Bo Sundell

Det tog sin lilla tid men för en  etablerad mästarklasspelare som Bo Sundell såklart endast en tidsfråga innan segern satt.

Bo Sundell, Östersunds SS  segrade på 5p. (av 5), på andraplats Peter Svensson, Schack 88 Hammerdal 4p. och på tredje Sven-Olof Andersson, Östersunds SS tätt följd av Janne Hanning, båda 3p.

Jämt var det även därefter där hela 5 spelare tog 2 poäng i Anders Nylén, Bo Wik, Sune Zackrisson, Bengt Öberg samt René Schiller.

Månadsblixten var för övrigt den första att arrangeras av Schack 88 som ”distriktstävling” över internet, de tidigare på Lichess har vart arrangerade av Schack 88 som öppna klubbtävlingar.

 

Ambitionen hos Schack 88 är nu att även tills vidare hålla klubbens månadsblixtar öppna för medlemmar anslutna till Jämtland Härjedalen.

 

Februariblixten 2021