Nytt år med Raketstart!

Knappt hann det förra året avslutas underhållet av grevinnan & betjänten, en god bit oxfilé och en laddning pyrotekniskt innan det nya tog vid. Ett år som började med vinst i första delomgången (av 5) i årets första upplaga av lagserien SCTB.

I årets upplaga deltar vi med ett länslag bestående av medlemmar i vårt LichessTeam  Jämtland-Härjedalens SF. Med 4 man från Östersunds SS och 7 medlemmar i Schack 88 vanns division 4 starten med 243 partipoäng närmast före Chess Arboga, 198 och Kalmar-Västerviksalliansen med 126.

Bästa poängplockare individuellt Denis Puleshi med 39 poäng, Jesper Rhodin! 35 och Peter Svensson 34 där Jespers fina resultat får ses som lite av en skräll. Men hela laget måste här ges en eloge för ett ovanligt starkt resultat.

Noterbart är även att Denis Puleshi i Östersunds SS berserkade alla partier och att Marie Henriksson i Schack 88 avslutade med 8 hästdrag och vinst i mötet med Johan Granholm, Nolereds SK

Nästa rond redan nu på söndag den 10/1 med start 18:15.

SCTB Rond 1

I ungdomslag-tävlingen Yes2Chess som Sveriges Schackförbund arrangerar och lottar genom medlemssystemet är bland andra Åre Skolas SK anmälda med ett lag i lågstadieklassen och Fjällängsskolan i Östersund anmälda i mellanstadieklassen 56, alltså för 5:or och 6:or då fjärdeklassarna tävlar i schack4:an.

Yes2Chess spelas för nu sjunde året i följd där vinnaren av Yes2Chess lågstadiet får ett skolbesök av astronauten Christer Fuglesang. Vinnande lag i Yes2Chess 56an och Yes2Chess högstadiet får prispengar: 1:a pris ger 20 000 kr, 2:a 15 000 kr, 3:e 10 000 kr och 4:e placering 5 000 kr.

Tävlingen spelas på internet under vårterminen 2021 med femmannalag och eventuella reserver där ett lag ska innehålla minst en tjej och en kille. Medlemskapet är gratis och varje skolklubb med deltagande lag erhåller ett startpaket, som innehåller tio schackspel.

Tävlingen startar redan nu på fredag den 8/1 och pågår till 1/6.

https://yes2chess.se/ 

 

På länsfronten slutligen startar inom kort en intressant minitour på Lichess med tre av de schackvarianter som där erbjuds. Chess 960 mer känt som Fisher Random, King of the Hill där ett alternativ till seger är att med kungen nå någon av centrumrutorna och slutligen Racing Kings där första Kung till åttonde raden vinner.

Chess 960 som är den kanske mest spelade varianten är även flitigt använd av toppspelare som Gata Kamsky och Levon Aronian.

Av länsspelare är det främst Adrian Bohman Karlholm och Olof Edler i Östersunds SS och Sebastian Granlund i Schack 88 som provat på.

Minitouren spelas med start nästa måndag den 11/1 och spelas i 5 ronder schweizer. Spelstart blir kl.19:00 och därefter samma tid efterföljande måndagar.

I minitouren kallad Jämt-Härja King Tour kommer de två bästa av tre deltävlingar att sammanräknas där partipoäng och i andra hand Sonneborn Berger avgör.

 

Lichess varianter

Turneringssidan för anmälan