Swedish Rapid – Rond 2

I onsdagens andra rond (av 4) i lagserien Swedish Rapid vann Helsingborgs ASK klart före ASSU och Täby SK. Östersunds Schacksällskap var aldrig riktigt nära denna gång men en helt ok femteplats blev det. I poängtopp Sven-Olof Andersson! närmast följd av Sven-Arne Persson och Anders Åström.


Partiet för dagen var ett ovanligt och måste tillstås tursamt pattparti. Partiet spelades mellan Albin Svanberg alias z00albin, Täby SK och Bengt Öberg, ÖSS.

Under normala förhållanden i schackliga sammanhang är pattar nåt man inte nämner men likväl går de ibland inte att undvika.

I detta parti som inte är i närheten av det teoretiskt fulländade som visades i föregående inlägg har vit, Albin Svanberg gått in i en till synes enkel pattfälla med Kh6 följt av Th5+.

Men vid en närmare analys är partislutet detsamma vilket som. Om vits kung i stället valt exempelvis h4 eller g4 följer en radda av schackar i det oändliga.

Hade vit tidigare i drag 67 istället för h7 valt Tc8+ hade vit haft en forcerad matt ..Td8 68.Txd8+ Kh7 69.g6#. Det vill säga bönderna på h6, g6.

Ett liknande partislut inträffade i en seriematch i Umeå för några år sedan då Fredrik Blixt, till vardags i Schack 88 men spelande för ÖSS mötte rutinerade Isak Ersholt, ASSU.


Partiet i sin helhet: Albin Svanberg – Bengt Öberg

Resultat: Swedish Rapid – Rond 2      Tabell: Efter Rond 2    Anmälan/Anmälda:  Rond 3

Härnäst: Söndagens avslutande blixtrond, Swedish Chess rond 5   Tabell: Efter Rond 4