KM i Fischer Random

Hos Schack 88 i Hammerdal har genomförts ett klubbmästerskap i Fischer Random. De stora pjäserna placerades då slumpmässigt ut i startställning med respektive pjäser mittemot varandra.  Uppfinnare var Bobby Fischer och spelformen kallas även Schack960 då det finns 960 möjliga startställningar. Schack 88:s KM spelades med tre deltävlingar där i sammandraget de två bästa resultaten sammanräknades.

I den första tävlingen delades segern mellan bröderna Per-Jonas och Bo Wik närmast följda av Stefan Karlsson, Sune Zackrisson och René Schiller. Vid deltävling två gjorde Sebastian Granlund en lyckad comeback efter ett cirka fyra månaders tävlingsuppehåll på grund av studier. Sebastian delade här segern med Bo Wik och närmast därefter följde Jesper Rhodin, Sune Zackrisson, Per-Jonas Wik och Stefan Karlsson.

Inför den tredje och helt avgörande deltävlingen hade således tre spelare chans till totalseger: Bo, Per-Jonas och Sebastian. Här startade Stefan Karlsson bäst och var i ensam ledning efter tre av de fem ronderna, men föll därefter tillbaka. Den femte och sista ronden kom att bli helt avgörande med finalmötet Bo – Sebastian. I begynnande tidsnöd hamnade Sebastian till slut i svårigheter och Bosse Wik tog hela poängen och delsegern. Delad 2-4:a blev här Sebastian, Stefan och Per-Jonas, följda av Jesper Rhodin och Andreas Gustafsson.

Slutlista: 1) Bo Wik 39 poäng (av 40)   2) Sebastian Granlund 36  3) Per-Jonas Wik 36

4) Stefan Karlsson 34  5) Jesper Rhodin 32 6) Sune Zackrisson 31,5  7) René Schiller 14,5  8) Andreas Gustafsson 14 9) Ingmar Larsson-Sethson 13.

Turneringen som för ovanlighetens skull spelades inne i möbelaffären i Hammerdal hade Linköpingsmästerskapet i samma spelform som förlaga. Betänketiden var 8 minuter plus 2 sekunder per drag.

Den allmänna uppfattningen bland deltagare var att tävlingsformen utgjorde en stimulerande och uppfriskande omväxling. Planen är att tävlingen nu ska bli årligen återkommande för Schack 88.

 

Partiet:  Stefan Karlsson – Per-Jonas Wik