Rilton Cup

I årets Riltonupplaga i Stockholm segrade den Israeliske stormästaren Maxim Rodshtein.

foto_rilton_2016_maxim_rodshtein_henrik_johansson

Maxim Rodshtein, ISR & Henrik Johansson ÖSS Foto: Lars OA Hedlund

Rodshtein utmanades dock hårt tävlingen igenom av de två senaste årens vinnare, Jon Ludvig Hammer som precis som Rodshtein öppnade friskt med fyra raka vinster, remi inbördes i femte och därefter en halvpoängs försprång för Hammer efter seger i sjätte.

Inför avslutande rond hade så Rodshtein en halvpoängs övertag.  Den israeliske stormästaren stod emot trycket från Jon Ludvig Hammer, som gjorde vad han kunde och vann sitt parti mot tysken Zumsande. Genom att vinna satte Hammer press på Rodshtein som då var tvungen att göra remi för att dela segern eller vinna för att säkra segern i turneringen. Rodshtein mötte en kämpaglad Hans Tikkanen som verkligen bjöd upp till kamp och det var inte förrän i slutspelet som Rodshtein fick någon fördel att tala om. Svensken gjorde sedan några oprecisa drag mot slutet och Rodshtein lyckades förvalta sin fördel optimalt. Det i sin tur ledde till att han säkrade segern i Rilton Cup med 8 poäng, en halv poäng före Hammer. På tredje plats med 7 poäng hamnade hemmaspelaren Erik Blomqvist, SK Rockaden.

I Rilton Elo, för spelare under 2200 i elo, vann polacken Mateusz Dubinski, före Kungstornets Lennart Evensson, båda 8 poäng.

I Rilton 1800 svarade Henrik Johansson, Östersunds SS för en stark prestation med en femteplats och en ratingprestation på fina 1806!. Efter tjejtrion i topp, Jelena Barkarö, Österåkers SF, Margarita Zaritovskaja, Ukraina & Västerås SK samt Aulikki Ristoja, Finland skiljde dessutom intet till fjärdeplacerade Georgios Serdaris, Grekland & Sundbybergsklubben SS 4 Springare.

I Rilton 1600 gick segern till Weronika Socko, 6 poäng. Totalt samlade Årets upplaga 303 startande i de fyra tävlingsklasserna i den anrika tävlingen som nu spelades för 45:e året i följd.

Rilton Cup 2015/2016

Resultatlistor: Rilton Cup , Rilton Elo , Rilton 1800 , Rilton 1600