Björkstadsschacket

I Grand Prix-tävlingen Björkstadsschacket i Umeå föregående helg nådde hela fem spelare 6p (av 8); GM Ralf Åkesson, Västerås SK, segrade på bättre särskiljningspoäng före GM Marijan Petrov, Rockaden Umeå, IM Jonathan Westerberg, Team Viking, FM Martin Lokander, Stockholms SS samt GM Thomas Ernst, Farsta SK. Ralf Åkesson vann även turneringen 2 gånger på 80-talet, år 1980 och 1984 då i Södra SASS.

Av Jämtländskt deltagande svarade Anders Nylén och Henrik Johansson, Östersunds SS där Anders nådde 4p. och Henrik 3½. Henrik skötte för övrigt turneringens livesändningar av de sex toppborden.

Ratingpriserna togs hem av; grp 1) Jörgen Waara, Schack 64 och Ingemar Wincent, Rockaden Umeå bägge 4,5p, grp 2) Christoffer Vikström, do och Daniel Wallenås, Alingsås SS bägge 4p, grp 3) Matti Larsson, Rockaden Umeå och Anders Nylén, Östersunds SS bägge 4p.

Veteranpriset gick till Nils-Åke Malmdin, Gnarps SK på fina 5p. Bästa dam blev Cristine Rose Mariano, Rockaden Umeå på 3,5p. Bästa junior Martin Lokander och bäste kadett Emanuel Sundin, Gnarps SK med 3p.

I Lilla Björkstadsschacket, öppen för spelare med rating under 1600, gick slutsegern till Alexandros Sykaras med 7p/8. Sykaras tävlade för den grekiska klubben Thiva Chess Club och gjorde ett mycket stabilt framträdande genom hela turneringen. Tvåa blev Stein Jörgensen, Ystads SS med 6,5p och trea Pia Fransson, Limhamns SK 6p.

Årets turnering utgjorde den 37 upplagan sedan starten 1979 och lockade i år totalt 46 startande i Huvudturneringen och 13 deltagare i Lilla Björkstadsschacket.

Björkstadsschacket: Resultatlista,  PartierGrand Prix ställningen,