Lennart Burman (1942-2023)

Schackprofilen Lennart Burman har avlidit.

Så här skriver Sven-Olof Andersson om sin vän och vapendragare:

”Vi nåddes fredag 21 april av beskedet att vår gamle schackvän och kamrat Lennart Burman, född år 1942, avlidit efter en längre tids sjukdom. Lennart var en ständig stämningshöjare i kamratkretsen innan demensen tog överhanden. Under sin mest aktiva tid som schackspelare missade Lennart sällan en DM-tävling. Under perioden 1961-2018 deltog han i 56 DM-tävlingar – han missade endast åren 1962 och 2008 – varav hela 45 i följd åren 1963-2007. Han lyckades vinna inte mindre än 28 DM-titlar i långschack, ett tämligen svårslaget rekord. Den första kom år 1961 vid 18 års ålder och den sista år 2014. Närmast i antal på behörigt avstånd kom Gösta Berg 10, Sven-Olof Andersson, 9, Erik Arnlind 6, och så vidare. Lennart deltog också i ett antal SM-tävlingar, även Veteran-SM, och hade alltid en given plats i det allsvenska lagspelet. Bland mer meriterande vinstpartier noteras segern i december 1970 mot fyrfaldige Sverigemästaren Kristian Sköld i allsvenskans division I Norra i matchen SK Drott-Stockholms Södra SS.

Inte att förglömma är de insatser för ungdomsschacket Lennart bidragit till genom distriktets Schack4an-verksamhet efter omstarten säsongen 2007/08. Det blev många mil i bil runtom i länet och Lennart var en nyckelperson i skolkontakterna inför klassbesöken och introduktionen i klassrummen. Han har också fått vederbörliga SSF-utmärkelser för sina insatser – Collijnplakett i brons respektive silver, Ungdomsledarstipendium samt Riltonmedalj och stipendium. Den sista tävling Lennart deltog i var enligt skribentens noteringar DM-blixten år 2018 med tre deltävlingar, 24 och 26 april samt 1 maj. Den andra deltävlingen i Hammerdal vann Lennart och slutade sedan totaltrea i DM-blixten.

Förutom det schackliga hade Lennart på det privata planet även genuint intresse för musik, poesi, matlagning, natur och fågelliv. Även film låg honom varmt om hjärtat och i yngre dagar recenserade han emellanåt film för sin arbetsgivares, Länstidningen, räkning under signaturen Lobb.

Lennart lämnar ett stort tomrum som schackentusiast, administratör och inte minst som genuin vän – för skribentens del alltsedan år 1957, då våra vägar möttes i Östersund. Vi minns Lennart med glädje”.