Sjakkfejden 2016

För första gången sedan 2010 blev det Jämtländsk! seger i lagmatchen mot Trøndelag. Segersiffrorna skrevs till 10½ – 8½ på de 19 borden i huvudmatchen.

sjakkfejden-2016-09-10

Lagmatchen, Ordensalen Hotel Gamla Teatern

sjakkfejden-2016-09-10_2

Foton: Henrik Johansson

Det Jämtländska laget anförda av Gunnar Hjorth vid toppbordet såg länge ut att gå en oviss match med norrmännen, ställningen: 4½ – 4½ efter de 9 först färdigspelade partierna.

Gunnar visade då vägen med seger i mötet med mycket lovande Trygve Dahl, segrar även till snart 80 årige Sven Nordenström! samt Adrian Bohman Karlholm m.fl och lagsegern var ett faktum.

Ett särskilt omnämnande bör även ges Aleksejs Matcins som gjorde comeback med mersmak efter ett femårigt tävlingsuppehåll. Aleksejs ställdes mot svårspelade Kjell Arne Lilleløkken och höll efter viss möda remi i ett inte helt enkelt slutspel. Aleksejs tvingades bl.a. promovera till springare i tidsnöden men kunde därefter lugnt hålla undan.

Också en särskild juniorkamp spelades och här gick segern till Trøndelag med 2 – 1 genom Ian Dahl, blott 6-årige! Jiahao Eric Ji – som fick äran att ta med vandringspriset hem – och Magnus Riseth. Trøndelag har för övrigt vunnit samtliga 8 juniormatcher sedan införandet 2009.

 

Sjakkfejden

Resulatlista Lagmatcherna

Partisamling Lagmatcherna

Spelarstatistik Sjakkfejden 2005 – 2016

 


Hurtigfejden

 

Efter en välsmakande buffé på Hotel Gamla Teatern lördag kväll var det dags för söndagens Hurtigfejd. Snabbschackturneringen spelades liksom lagmatchen i Ordensalen och här blev det snabb revansch för Trygve Dahl som vann turneringen och toppmötet med Gunnar Hjorth.

hurtigfejden-2016-09-11_tryggve-dahl

Trygve Dahl

Tryggve Dahl, Hell SK segrade på 6 p (av 7). Trygve var poängmässigt lika men med högre kvalitetspoäng än andrapristagaren Gunnar Hjorth, Östersunds SS samt Kjell Arme Lilleløkken, Levanger SK.

Priser även till fjärdeplacerade Adrian Bohman Karlholm, Östersunds SS  och Kjell Næssvold, Orkdal SK.

Ratingpriserna tillföll Adrian Bohman Karlholm i klassen 1700-1899, Rune Søraker, 1500-1699 & Tord Tjora, 1300-1499, båda Trondheim SF samt Jiahao Eric Ji, Hell SK i klassen upp till 1300.

Just unge Jiahao var lite av turneringens stora utropstecken, 6-årige Jiahao var poängmässigt lika med bl.a. klasspelare som Sven-Olof Andersson. Jiahao deltog dessutom redan i förra årets sjakkfejd, då som 5-åring. Vinst då som nu i juniorkampen och därtill en framskjuten placering i snabbschacktävlingen.. Ett stjärnskott vi kommer att se mer av, jag lovar.

Juniorpriserna tillföll Trygve Dahl (U20), Tord Tjora, Trondheim SF (U15), Ian Dahl, Hell SK (U12) och Jiahao Eric Ji (U9). Dampriset tillföll Ulrikke Langvik som efter viss möda besegrade Karolina Svensson i det inbördes mötet. Veteranpriset togs av Per-Olov Larsson i den yngre klassen och Sven Nordeström den äldre i kamp med Olav Skjetnemark, Namsos SK.

Turneringen utgjorde dessutom DM i snabbschack och här la Gunnar Hjorth beslag på DM-titeln före Adrian Bohman Karlholm och Per-Olov Larsson. Juniorplaketterna gick till Adrian Bohman Karlholm,  Karolina Svensson och Elvin Porter, alla Östersunds Schacksällskap.

 

Resultatlista Hurtigfejden

Partisamling – de 6 toppborden