Daily Archives: 19 september, 2024

Björkstadsschacket

För andra året i rad anordnades den traditionella tävlingen Björkstadsschacket i Umeå som efter några års vila gjorde comeback 2023. Kom tillbaka detta år gjorde även Adrian Bohman Karlholm och Axel Jönsson som båda två deltag 2023. Årets upplaga spelades i månadsskiftet mellan Augusti och September, helgen efter att Sjakkfejden hade spelats i Östersund. Någon mättnad på schack var det ändå inte tal om…

På förhand så var det ett ganska jämnt och starkt startfält och flera spelare hade en realistisk chans på en framskjuten placering. Tyvärr ville det sig inte riktigt för de
jämtländska spelarna efter att ett par nyckelpartier slarvades bort under lördagens spel. Först í rond 4 var det Adrian som gjorde ett par felbedömningar i ett slutspel med varsin löpare och lika många bönder som till slut ledde till en förlust mot Emanuel Sundin. Sen i rond 5 Axel som efter att under långa delar av partiet haft en lovande ställning till slut hamnade bonder under i ett tornslutspel. Slutspelet såg ut att gå mot remi, men ett felaktigt tornbyte ledde till att David Nygren kunde vinna partiet.

Under söndagen på sista speldagen gick det ganska trögt med tre remier och en förlust på fyra partier och slutresultatet blev en 8:e plats för Adrian med 4.5 poäng av 7 och en 22:a plats för Axel med 3 poäng. Vann tävlingen gjorde FM Joakim Nilsson som var den enda spelare som nådde 6 poäng. På andraplats slutade Henrik Isaksson på 5,5 poäng och därefter var det hela fem spelare som landade på fem poäng. Bäst särskiljning av dessa hade Michael Duke som därmed slutade på tredjeplatsen.

Totalt sett var det hur som helst en trevlig turnering och det är alltid lite extra roligt när det finns bekanta namn med och många spelare från olika norrlandsklubbar som deltar.

Slutresultat